Make your own free website on Tripod.com
De EC methode

Hoe werkt EC?

Home
Hoe werkt EC?
Links
Contact

Net zoals je baby zijn behoefte aan eten kent, kent hij het gevoel in zijn kleine lijfje als hij moet poepen of plassen. Hij kan dit gevoel aangeven door lichaamstaal, geluiden (van boven en van onderen!) en onrustig gedrag. Als je deze signalen oppikt, kun je erop reageren en een oplossing bieden die perfect aansluit bij de behoefte van je baby. Je kunt je baby op een plaats en in een positie houden die hem in staat stelt om zijn behoefte te doen.

zesweken.jpg

Je kunt de signalen van je baby leren kennen door je baby zonder luier te observeren. Op deze manier kun je ook proberen een patroon te ontdekken. Veel babys doen hun behoefte meteen na een slaapje en vlak na een voeding. Je kunt hierop anticiperen door ze op dat moment boven de wc, de wastafel of een potje te houden. Je laat hierbij zijn rug tegen je borst leunen en houdt hem onder zijn dijbeentjes vast. Het kan helpen om een pssss of hmmm geluid te maken, zodat je baby weet wat de bedoeling is.

driemaanden.jpg

In onze westerse maatschappij en ons koude kikkerlandje is het nou eenmaal niet mogelijk om je baby altijd in zijn blootje te laten liggen. Wij gebruiken katoenen luiers, omdat je baby  het dan meteen voelt als hij geplast heeft en jij het ook veel eerder weet. Als je baby net naar de wc is geweest kun je hem of haar gerust een tijdje zonder luier laten spelen. Babys zijn veel beweeglijker zonder luier. Beenwarmertjes en een t-shirtje zijn in ons land dan geen overbodige luxe. Je zult merken dat de luierloze tijd steeds langer wordt, naarmate jij steeds beter leert te reageren op de signalen van je kind.

zesmaanden.jpg

Natuurlijk is het mooi meegenomen dat je geen poepuiers hoeft te verschonen en dat je je portemonaie en het milieu spaart. Maar het is vooral ontzettend mooi om te ervaren hoeveel babys eigenlijk kunnen en hoeveel mogelijkheden je hebt om aan hun behoeftes te voldoen.

 

Veel plezier met EC!

 

Esther                                                                                                                  *hij is natuurlijk ook zij!

 

 

 

Delen van deze introductie zijn met toestemming van de auteur vrij vertaald uit het artikel "Mothering, mindfulness and a baby’s bottom – an introduction to raising your baby without diapers"
by Sarah J Buckley MD